Trimetal Huislakken - Nieuwenhuis Verf Delft verf online bestellen en kopen voor uw hele huis

Nieuwenhuis Verf Delft

 
 
 

Trimetal HuislakkenHoe het allemaal begon

De geschiedenis van Trimetal grijpt terug tot de grote periode van industrialisering van het vroegere Europa. Eeuwenlang heeft de verfnijverheid haar artisanaal karakter behouden om vervolgens het industriële tijdvak binnen te treden. Samen met die industrialisering zag ook Trimetal het levenslicht.

In 1870 stichtte een Belgische ingenieur de Maastrichtse Zinkwit Maatschappij (M.Z.M.), een kleine fabriek in Nederlands-Limburg die zinkoxyde produceerde. Rond de jaren 1900 verscheen lithopone, een nieuwe witte kleurstof op de markt. De M.Z.M. besloot zijn product niet alleen in poeder- maar ook in pastavorm te verkopen. Zo kon de schilder deze rechtstreeks op de werf aanwenden bij de bereiding van zijn verven. Dat is ook één van de redenen waarom de M.Z.M. rond die periode zijn eerste fabrieken oprichtte.

Uitbreiding van Nederland naar België

Ook in België begon men in 1904 met het bouwen van fabrieken. Dit gebeurde via C.P.S., de voorloper van Trimetal. Trimetal was de merknaam van ‘fijngewreven witten’. Deze naam is afgeleid uit drie metalen: Zink, Lood en Barium.

Op 26 juli 1913 werd de firma ‘Stella’ genoemd. Stella, dat door de bedrijfsleiding van MZM aangewezen was als pilootfabriek in de ontwikkeling van producten, werd in 1914 te Machelen ondergebracht. Onmiddellijk na WO I werd er gestart met de fabricatie van een heel productiegamma van verf, stopverven en gemengde kleurstoffen.

Na een bombardement in de jaren ‘40, werd de fabriek heropgebouwd en werd er een nieuwe oriëntatie gegeven aan de activiteiten van de firma. Stella stapte af van het leveren van gemalen wit en richtte zich op het maken van verven, vernis en verdunners klaar voor gebruik.

 

De komst van latex, de verf-met-water

In 1953 werd voor Stella een periode van wetenschappelijke en technologische hervorming ingeluid. Zo stelden ze als een van de eersten een verf in waterachtige dispersie ter beschikking van haar klanten, de zogenaamde Latex. Deze stond al snel bekend als het meest gebruikte product voor wandbekleding. Het succes van dit nieuwe type verf-met-water “Ste-latex”, tevens een ecologische verf avant la lèttre, was zo overweldigend dat het de verdwijning meebracht van de tot dan vertrouwde manieren van gevelschildering. Tegelijkertijd zette het de binnenhuisinrichting op z’n kop doordat het papieren behang steeds meer naar de achtergrond verdween.

Van Stella naar Trimetal

In 1963 werd de firma omgedoopt tot ‘Trimetal’ om geen belemmering te zijn voor fabricatie en verkoop in Frankrijk waar de naam ‘Stella’ reeds gedeponeerd was door een andere firma. Rond dezelfde periode werd Trimetal overgenomen door Nobel Industries. In 1994 werd de Nobelgroep opgenomen door AKZO. Zodoende maakt Trimetal deel uit van AkzoNobel.

Een greep uit het assortiment is :

Voor verdere gegevens, vragen, technische bladen etc. verwijzen wij u naar de website van WWW.TRIMETAL.NL